Schuldig?

Je hoeft je niet schuldig te voelen. Dat helpt niet. Heel veel jongens (en meiden) schamen zich voor zelfbevrediging of voelen zich schuldig, terwijl veel jongeren zichzelf bevredigen. Je bent niet de enige. Belangrijker is hoe je ermee omgaat.

 

Zelfbevrediging

Het beleven van seksualiteit in je eentje en het toegeven aan lustgevoelens is voor veel mensen vanzelfsprekend geworden. Het is niet meer iets om je voor te schamen. In de bladen wordt zelfbevrediging zelfs al omschreven als soloseks: Alsof zelfbevrediging en het hebben van seks hetzelfde is. Dat de moraal om ons heen zo is veranderd, maakt het er voor ons niet gemakkelijker op. Hoe moet je zelf als christen met lust en seksuele verlangens om gaan? Misschien denk je dat God zelfbevrediging niet afkeurt, maar voel je je schuldig als je jezelf bevredigt. Misschien wil je jezelf niet bevredigen, maar kom je er maar niet vanaf. In ieder geval is je schuldgevoel niet handig, want zo kan seksualiteit een last worden.

Obsessief verlangen naar zelfbevrediging is niet goed. Maar dat verlangen obsessief onderdrukken ook niet.

Verlangens naar seks kunnen veroorzaakt worden door bepaalde gevoelens. Ook de verlangens naar zelfbevrediging kunnen op die manier ontstaan. Je hoeft geen grote problemen te hebben, een (onbewust) gevoel van onbehaaglijkheid kan al een aanleiding zijn. Je seksuele verlangens zijn bijvoorbeeld een uiting van onmacht, onzekerheid of eenzaamheid. Dingen om je heen gaan te snel, je hebt weinig grip op je omgeving of je zou dingen anders willen zien.

Door zelfbevrediging probeer je de behoefte aan bevestiging, controle of verbondenheid, te bevredigen. Zelfbevrediging kan een manier zijn (geworden) om je behaaglijk te voelen. Misschien ontdek je, dat je jezelf de laatste periode vaker hebt bevredigt. Of je merkt juist, na een periode dat je goed in je vel zit, dat je behoefte aan zelfbevrediging veel minder is geworden. Omdat je emotionele behoeftes opgevuld werden door zelfvertrouwen, vriendschap of afleiding, hoefden ze niet lichamelijk bevredigd te worden. Zelfbevrediging kan dus een middel zijn of worden voor het bevredigen van andere behoeften.

Voor het omgaan met seksuele verlangens, zijn vier manieren: Toegeven, vermijden, relativeren en veranderen. Dit kan je ook helpen in het omgaan met zelfbevrediging. Voel je je schuldig over zelfbevrediging? Bedenk je dat het verlangen naar zelfbevrediging en het ontdekken van je eigen lichaam voor een deel hoort bij een normale lichamelijke ontwikkeling in de puberteit (zie fysiologie). Zelfbevrediging kan een manier zijn om je eigen lichaam te leren kennen.

Daarom hoef je je niet schuldig te voelen over zelfbevrediging. Het schuldgevoel en het koppelen van zelfbevrediging aan zonde maakt dat je seksualiteit gaat associëren met negatieve dingen. Maar seksualiteit is mooi, je seksuele verlangens zijn gezond. 

Wel is het goed voor jezelf na te gaan, wat er aan je verlangens naar zelfbevrediging ten grondslag ligt. Probeer te onderscheiden of de manier waarop je met zelfbevrediging om gaat goed is. Bedenk voor jezelf hoe jij, ook later in een relatie en huwelijk, met zelfbevrediging om wilt gaan. Zelfbevrediging, of de zogenaamde soloseks, is niet hetzelfde als seks. Seksualiteit komt het best tot haar recht in een relatie met de partner van wie je houdt, in de veiligheid van een gelijkwaardige, veilige en liefdevolle relatie. 

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden