Verslaving

Je seksuele verlangens mag je accepteren. Voor een deel hoort zelfbevrediging bij een lichamelijke ontwikkeling. Maar gewoon toegeven aan seks wil en doe je niet. Waar ligt de grens? Gewoon zeggen dat alles 'goed' is, is eigenlijk ook niet goed. Toch? 

Natuurlijk zijn niet alle seksuele gevoelens en verlangens gewenst en/of gezond. Misschien ziet je omgeving niets en weten ze van niets. Toch voel je zelf dat je gedachten over seksualiteit obsessief zijn. Gedachtes over seks overheersen. Dat is niet goed. Het wordt een last. Dat is het moment om een probleem of verslaving te herkennen.

Je hoeft jezelf niet te veroordelen, accepteer jezelf zoals je bent.
Maar, herken je vragen of problemen, je kunt er wat aan doen!

Wanneer is de manier hoe jij met seksualiteit omgaat, ongezond of een verslaving geworden?
Een verslaving kan een gevolg zijn van onvervulde emotionele behoeften. Vaak heb je (onbewust) problemen, zoals gevoelens van eenzaamheid of depressie. Door de lichamelijke bevrediging die seks of zelfbevrediging geeft, raak je de rotgevoelens even kwijt. Je krijgt er een tijdelijk gevoel van behaaglijkheid voor terug. Net als sigaretten, drank of drugs, is ook seks een middel om rotgevoelens te negeren of (tijdelijk) weg te drukken. De behoefte aan seks en lichamelijke bevrediging, kan een gewoonte zijn geworden. Zonder dat je je er bewust van bent, moet je jezelf elke dag bevredigen om je goed te voelen. Of misschien heb je heel veel verschillende sekspartners, omdat je op zoek bent naar bevestiging.

Hier heeft niemand schuld aan. Je hoeft jezelf niets te verwijten. Maar, je kunt er niet vanuit gaan dat je gedrag vanzelf overgaat. Ook kun je er niet vanuit gaan dat als je een relatie krijgt, je probleem vanzelf verdwijnt. Je kunt je partner er zelfs mee beschadigen. Zelfs als je denkt geen problemen met seksualiteit te hebben, kan een (vroegere) verslaving wel invloed hebben. Je beeld van mannen, vrouwen of seksualiteit is zo beïnvloed, dat het een gezonde beleving van seksualiteit in de weg kan staan.

Wil je op een gezonde manier met seksualiteit omgaan en bepaalde patronen doorbreken? Zelfbevrediging, porno en/of verlangens naar seks, zijn een probleem geworden als je er niet (meer) zonder kunt. Het beïnvloedt je leven in zo’n mate, dat de seksuele gedachten en verlangens overheersen. Je bepaalt niet meer zelf wat je doet, maar je wordt beheerst door seks. 

Dan is het tijd om hulp te zoeken. Ook als je niet lekker in je vel zit of rondloopt met schuldgevoel of vragen over seksualiteit, is het goed hier met een ander over te gaan praten.

Hier vind je informatie over hulpverlening.

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden