Acceptatie

Het leren omgaan met seksualiteit bestaat uit twee dingen:

  1. Accepteer je seksuele gevoelens en verlangens
  2. Kies zelf bewust hoe je ermee om wilt gaan

Je hoeft jezelf niet af te keuren, te schamen of schuldig te voelen. Als je je eigen seksualiteit en je vragen, twijfels of problemen durft te benoemen, kun je ermee leren omgaan.

 

Toegeven

Het toegeven aan seksuele verlangens, lijkt misschien de makkelijkste (en leukste!) manier van omgaan met een stimulans. Het lijkt erop dat dat ook is wat de meeste jongeren doen, door het verkeerde beeld dat de media je geeft. Het is helemaal niet handig en haalbaar om altijd maar aan seksuele verlangens toe te geven.

Gewoon seks hebben wanneer je maar wilt, met wie je maar wilt, heeft nadelige gevolgen. In het programma '40 dagen zonder seks' is dat duidelijk te zien. Veel van de jongeren die hieraan mee hebben gedaan, gebruikten seks als manier om andere gevoelens te negeren of te onderdrukken. Dit is niet alleen lastig voor jezelf, maar ook voor je (toekomstige) partner. In een gelijkwaardige, liefdevolle relatie, ontdek je dat seks niet het belangrijkst is. Je zult bijvoorbeeld rekening moeten houden met de wensen en grenzen van je partner. Ook al keur je zelfbevrediging niet af of kies je voor een seksuele relatie, je zult wel moeten leren je seksuele verlangens te beheersen en rekening met elkaar te houden. Je kunt niet altijd aan je eigen seksuele verlangens toegeven. Hopelijk wil je dat ook niet.

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden