Discussie!

Homoseksualiteit is voor sommigen een leuk discussie-onderwerp. Waarom eigenlijk?

Bedenk in je gesprekken hierover dat het geen makkelijk onderwerp is. Je praat altijd over mensen, gevoelens en persoonlijke situaties.

Misschien heb je het over een goede vriend of vriendin, zonder dat jij dat weet!

 

Homoseksualiteit

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft homoseksuele gevoelens. (Cijfers uit onderzoeken verschillen, maar het ligt vaak tussen de 3 en 10%.) Ben je homoseksueel, dan ben je dus zeker niet de enige. Toch kun je je wel alleen voelen. Of je nu bi-, homo- of heteroseksueel bent, er zullen weinig jongeren zijn die openlijk met elkaar over hun seksuele gevoelens praten. Dat is ook gezond, je mag jezelf beschermen door niet over alles maar te praten. Maar, als je met je seksuele gevoelens of identiteit worstelt, is het goed om hier met iemand die je vertrouwt over verder te praten.

Juist als het over homoseksualiteit gaat, zie je goed dat seksualiteit een deel vormt van wie wij zijn. In sommige religieuze kringen wordt onderscheid gemaakt tussen homofilie en homoseksualiteit. Dit betekent dat de man of vrouw met een homoseksuele geaardheid dan als individu wordt geaccepteerd, maar niet praktiserend homoseksueel mag zijn. Deze splitsing in identiteit en seksualiteit lijkt voor een buitenstaander makkelijk te maken. Voor jou of degene die er mee te maken heeft betekent het iets heel anders.

Hoe kun je jezelf opsplitsen in wie je bent en wat je voelt?

Door het afkeuren van je seksualiteit, wordt een deel van wie je bent ook afgekeurd. Misschien in theorie niet, maar in de praktijk kan dat heel anders voelen. Probeer het maar eens: Kijk naar wie je zelf bent. Schakel dan je seksualiteit uit, negeer alles wat daarmee te maken heeft. Als je dat probeert, ontdek je hoeveel van wie je bent ermee samenhangt. Tot wie je je aangetrokken voelt, je vriendschappen, dat spannende gevoel bij dat gesprek met die ene man of vrouw... Dat zijn dingen waar je nauwelijks invloed op hebt en die toch voor een deel bepalen hoe je leven er nu uit ziet.

Seksualiteit beïnvloedt niet alleen je verleden of het heden, denk ook eens aan je toekomst. Je dromen en verwachtingen over hoe jij je leven wilt inrichten: verliefdheid, relaties, trouwen, kinderen, een huis, reizen, met wie? Veel van waar je over droomt of van hoe je je leven hoopt in te richten, hangt samen met tot wie je je aangetrokken voelt. Met het negeren van je seksuele geaardheid, negeer je een deel van jezelf. 

Ken je iemand met homoseksuele gevoelens? Pas op met vertellen wat je er van vindt of wat wel of niet zou mogen. Respect en begrip is veel belangrijker. Keur je iemand zijn of haar seksuele geaardheid af, dan keur je hem of haar als individu af. Ook voor ons als kerk en juist voor ons als christen is dit belangrijk: we zeggen zo gemakkelijk wat we erover denken. Maar praat met en luister naar elkaar. 

Worstel je zelf met je identiteit of seksuele geaardheid? Respecteer jezelf. Ben je christen en homoseksueel, dan zal dat voor jezelf veel vragen geven. Voorkom dat je je seksuele geaardheid ontkent. Dat maakt het voor jezelf alleen maar moeilijker. Het accepteren van het feit dat je homoseksuele gevoelens hebt en homoseksueel bent is de eerste stap. Daarna zul je op zoek moeten gaan naar antwoord op de vragen die samenhangen met je geloof: Hoe wil je ermee om gaan? Wat vraagt God van jou? Hoe ga je je leven vorm geven? Zoek iemand die je vertrouwt om hier over verder te praten. 


Wil je hier meer over weten, kijk dan bij meer lezen of contact.
 

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden