Ouders!?

Wist je dat je niet de enige bent die niet met je ouders kan of durft te praten over seks? Veel jongeren hebben hier moeite mee.

 

Je beeld van seksualiteit

De omgeving waarin we opgroeien beïnvloedt hoe we tegen seksualiteit aankijken en hoe we ermee omgaan. Je opvoeding en achtergrond hebben daar ook invloed op.

In de kerk en in (andere) religies ging de seksuele opvoeding vaak samen met geboden of verboden. Ook maatschappelijke tradities en gewoonten hebben normen en waarden rondom seksualiteit beïnvloedt. Hoe we tegen seks aankijken en welke gevoelens praten over seks oproept, hangt daar dus mee samen. Ben je opgevoed met de boodschap dat seks en lustgevoelens zondig zijn, dan is het moeilijk om een positief beeld bij seksualiteit te krijgen. Het verlangen naar het ontdekken en bevredigen van je lichaam werd misschien altijd afgekeurd, waardoor je rondloopt met schuldgevoelens over zelfbevrediging.

Misschien werd er thuis niet over seks gesproken. Bij je eerste menstruatie of natte droom heb je zelf moeten uitvinden wat er was gebeurd. Je denkt misschien dat het aan jou lag, maar de kans is groot dat je ouders het juist zelf moeilijk vonden om er met elkaar over te praten. Als het onderwerp altijd taboe was, is het logisch dat het nu voor jou moeilijk is er over te praten. 

Hoe moet je omgaan met de lichamelijke aspecten van seksualiteit, als het eigenlijk iets heiligs symboliseert?

Als je christelijk bent opgevoed, heb je misschien vaak gehoord dat seksualiteit mooi is, of door God ontworpen. Er is je verteld dat seksualiteit tussen man en vrouw, de relatie tussen Christus en de kerk symboliseert. Dat is misschien helemaal waar, maar het maakt het omgaan met seksualiteit niet altijd makkelijker. Misschien maakt het het juist wel ingewikkelder. Want als seks zo'n mooi en heilig geschenk is, hoe ga je dan om met je lichamelijke behoefte aan zelfbevrediging? Je gelooft dat seksualiteit mooi en goed is, maar kunt ook moeite hebben met de gewone, lichamelijke aspecten die erbij horen.

Er zijn veel verschillende factoren die je beeld van seksualiteit hebben beïnvloed. Probeer voor jezelf eens na te gaan hoe jij over seksualiteit denkt. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen.

 • Denk je wel eens na over seksualiteit? Wat voel je dan (schuld, schaamte, blij)?
 • Hoe gingen je ouders om met seks? Wat vind je daarvan? 
 • Wat zegt je kerk over seks? Welk beeld of gevoel geeft dat jou?
 • Welk beeld krijg je van de media over seks en seksualiteit?
 • Hoe denkt God over seksualiteit (denk je)?
 • Hoe denk je zelf over seksualiteit?
 • Hoe denk je over je lichaam? Hoe vrouwelijk voel je je? (Als je vrouw bent...)
 • Hoe mannelijk voel je je? (Voor de mannen...)
 • Vind je je lichaam mooi? Of probeer je je seksualiteit te negeren, of te ontkennen misschien?
 • Mag seksualiteit een deel zijn van wie je bent?
 • Durf je positief tegen seksualiteit aan te kijken?


© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden