One night stand

Wist je dat veel vrouwen spijt krijgen van hun one night stand? Veel vrouwen zeggen zich na een one night stand gebruikt te voelen.

 

Waarom verlang je naar seks?

Niks is wat het lijkt. Seks ook niet. In het programma '40 dagen zonder seks' zegt een deelneemster: 'Het lijkt wel of seks een medicijn tegen verdrietig zijn is'.

In de puberteit verandert je lichaam. Je gaat keuzes maken over hoe je je leven wilt inrichten. Dan is de behoefte aan bevestiging en erkenning groot. Ook als je je goed voelt en lekker in je vel zit, kun je toch (onbewust) naar erkenning of bevestiging verlangen. Dan is het logisch dat je gaat zoeken naar een manier om bevestigd te worden en zelfvertrouwen te krijgen. Dit kun je dus ook zoeken in lichamelijke bevrediging. Door het lekkere gevoel van zelfbevrediging of seks, kun je je rotgevoelens en onzekerheid even vergeten.

Het verlangen naar seks of lichamelijke bevrediging kan door veel gevoelens veroorzaakt worden. Denk aan de uitspraak ‘seks met je ex’. Als de cd’s en andere eigendommen verdeeld moeten worden omdat een relatie is uitgegaan, is de verleiding groot om met elkaar te zoenen, te vrijen. De lichamelijke aantrekkingskracht lijkt lang niet meer zo groot te zijn geweest! Blijkbaar kunnen we in seks gevoelens kwijt, die we niet altijd uit kunnen of durven spreken. Seks is dan een middel om je met je partner verbonden te voelen, ook als die verbondenheid er eigenlijk niet (meer) is.

Iedereen kent wel verhalen over jonge meiden die met veel verschillende jongens of mannen naar bed gaan. Vaak weten ze zelf niet, dat ze zich eigenlijk erg onzeker voelen. Door de aandacht van de jongen voelen ze zich bevestigd, de moeite waard of krijgen ze zelfvertrouwen. De tol is hoog: kwetsbaarheid wordt goedkope seks. Een emotionele behoefte wordt lichamelijk bevredigd... 

De belangrijkste vraag is, zeker als het over seksualiteit gaat: Wat wil jij?

Seksuele verlangens kunnen ontstaan door een gezond verlangen (emotioneel of fysiek). Maar, ze kunnen ook worden veroorzaakt door een ‘ongezonde’ stimulans zoals onzekerheid of rotgevoelens. Een duidelijk onderscheid tussen goed of fout, is er niet. Hierover nadenken is best pittig, helemaal als je zelf merkt dat jij seks ook gebruikt als middel voor zelfvertrouwen of aandacht. Misschien kun je er eens met iemand die je vertrouwt, over praten.

De volgende vragen helpen je na te denken over hoe jij er mee omgaat. 

  • Durf je jezelf te zijn?
  • Durf je eerlijk te zeggen wat je wel en niet wilt?
  • Waarom wil je graag een relatie, omdat je je onzeker of eenzaam voelt?
  • Voel je je veilig en op je gemak bij je vriend of vriendin? Of zoek je bevestiging?
  • Waar haal jij je zelfvertrouwen vandaan? (Vrienden, sporten, presteren, je uiterlijk, enzovoort...)
  • Voel je je echt waardevol, gewoon, om wie je bent? Ook als je op al die andere vlakken soms niks voorstelt of presteert?
  • Als je al met anderen seks hebt (gehad), is dat omdat je dat zelf wilt? Was het een bewuste keuze en vind je het prettig? Of gebruik je seks als middel voor bijvoorbeeld je zelfvertrouwen? Wil je met je partner naar bed om hem of haar een plezier te doen?
© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden