Accepteer je je seksualiteit?

Seksualiteit is verweven met wie we zijn. Durf het daarom als iets moois te zien. Misschien ervaar je dit anders. Schuldgevoelens over seksualiteit of seksuele gevoelens zorgen ervoor dat je niet ontspannen met je lichaam, je verlangens en gevoelens, of met elkaar durft om te gaan.

Alles wat je tot nu toe hebt gehoord en gedacht over God en seksualiteit heeft jouw gevoel en gedachten over seks gevormd. Onthoud dat God je als seksueel wezen heeft geschapen. Dat betekent dat je seksuele gevoelens en verlangens er mogen zijn! Voordat je nadenkt over hoe je met seksualiteit om wilt gaan en welke keuzes je wilt maken, is het belangrijkste dat je je seksuele gevoelens accepteert. Als je seksualiteit niet accepteert, zal het je nooit lukken er op een gezonde manier mee om te gaan.

Je kunt niet zelf kiezen wat je voelt of waar je naar verlangt. Wel kun je kiezen wat je ermee doet.

Het accepteren van jezelf wordt ook in de Bijbel genoemd. Denk maar aan het gebod om onze naaste lief te hebben als onszelf. Als we ook onszelf moeten liefhebben, moeten we onszelf ook accepteren zoals we zijn. Schuldgevoel over je seksuele gevoelens is niet nodig. Die seksuele gevoelens horen bij ons als mens. Wel kunnen we leren hoe we er goed mee om kunnen gaan. Als je je seksualiteit negeert, ontkent of je ervoor schaamt, hoe kun je dan helemaal jezelf zijn?

Het accepteren van jezelf en je seksualiteit is heel belangrijk. Waarom? 

  • Seksualiteit kan een last worden, als het ervaren van seksuele gevoelens altijd gepaard gaat met het gevoel het nooit goed te doen.
  • Zeg tegen jezelf dat je niet aan een witte olifant mag denken. Waarschijnlijk denk je alleen nog maar aan die witte olifant. Als je ergens niet aan mag of wil denken, zorgt dat juist voor een toename van 'verboden' gevoelens of gedachten. 
  • Het niet goed leren omgaan met jezelf met je behoeften, gevoelens en verlangens, kan een oorzaak van een (toekomstige) verslaving zijn.

Onze seksuele verlangens en onze seksualiteit mogen we dus accepteren. Misschien vind je dit te kort door de bocht, de Bijbel zegt toch duidelijk dat sommige dingen niet goed zijn? Misschien ben je (nog) niet getrouwd, maar heb je toch seksuele fantasieën over een vrouw die niet je partner is. Hoe moet je daar dan mee omgaan? Dat is een lastig dilemma! Toch is het zo dat als je die verlangens accepteert, je jezelf al meer ruimte geeft om met die verlangens te leren om gaan. Met het accepteren van je verlangens is niets mis: het ervaren van gevoelens is wat anders dan ernaar te handelen.
Het accepteren ervan, zonder dat je in paniek raakt of jezelf veroordeelt, geeft al rust. Dan ben je niet langer gefocust op 'verkeerde' gedachten. In die ontspanning, kun je dan op zoek naar goede manieren om ermee om te gaan. 

Misschien zijn er dieper liggende oorzaken voor je seksuele gedachtens of gedrag. Als je weet waarom je je op een bepaalde manier gedraagt, dan kun je veranderen. Blijf je je seksuele verlangens afkeuren, dan zullen ze alleen maar toenemen. Denk maar aan het voorbeeld van de witte olifant...

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden